NIEUW: Vanaf het najaar 2018 is het weerbaarheidsspel een onderdeel van een nieuwe training weerbaar communiceren voor pubers met vele extra's.

Het weerbaarheidsspel voor pubers is een spel voor pubers én hun ouders en leerkrachten.
Dit spel leert pubers weerbaar te zijn in moeilijke en conflictsituaties thuis, op school, bij vrienden en in het bijbaantje.

Ken je ze?
Die pubers die thuis een grote mond geven, bij vrienden over zich heen laten lopen en ruzie maken met leerkrachten.
Je zou ervan gaan zuchten.
Communicatie is iets wat pubers nog moeten leren en finetunen.
Ze laten het ene moment over zich heen lopen, het andere moment heb je oorlog en ze vinden het vaak lastig om op een elegante manier hun zin te krijgen.
En laat dat laatste nu de uitdaging zijn van het weerbaarheidsspel voor pubers.
Het aardige is dat ouders van zo'n puber vaak in dezelfde valkuilen trappen en ook veel leren van het spel.

Wil je individueel met pubers, ouders of in een groep leren werken met het spel?

Het doel van dit spel.

Pubers hebben een belangrijke leertaak op het gebied van autonomie en het aanleren van de zogenaamde executieve functies waardoor ze hun leer en werktaken kunnen volbrengen
Pubers zijn nog ruwe diamanten in hun communicatie. Daarop reageren leid vaak tot conflict.
Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat pubers de gevolgen van hun gedrag nog moeilijk kunnen overzien. Dat moeten ze nog leren.
Door middel van dit spel leren pubers meer over oorzaak en gevolg en krijgen ze meer gedragsopties en inzicht in hun eigen gedrag.
Op een speelse wijze kunnen ze overzien en oefenen met wat er allemaal mogelijk is.
Er wordt geoefend met verschillende levensgebieden die belangrijk zijn voor deze leeftijdsfase.

Het spel gaat over alledaagse situaties waarin een tiener/puber op een onhandige manier kan reageren door zich bijvoorbeeld te agressief of juist te non-assertief op te stellen.
Door middel van de kaartjes met vragen over deze alledaagse situaties thuis met ouders of broers en zusjes, op school met leerkrachten en klasgenoten, met vrienden en onbekenden of tijdens een bijbaantje komt de tiener/puber erachter dat er vele manieren zijn om je zin te krijgen of om de sfeer goed te houden.
Hierdoor leert de tiener/puber dat het kan kiezen in conflictsituaties en dat er meerdere manieren zijn om op een plezierige manier met elkaar om te gaan zonder dat je tekort komt.


Ervaringen met het spel

Vandaag met mijn dochter en haar twee BF's het spel gespeeld, om te oefenen. Wat super om te doen. Ik zag de houding van de meiden voor mijn gezicht veranderen naar mate we verder in het spel kwamen. Het leuke is dat de dames elkaar tips gaven. Op een gegeven ogenblik werd er niet meer gesproken over assertief, non assertief ed. maar over " dan reageer ik paars of rood ". 
Een van de meiden kon wel wat hulp gebruiken. Ik ken haar als een " groen" meisje . Ze ging als een " geel" meisje naar huis. Thuis wil ze proberen om wat vaker " elegant rood" te reageren. Ze had ingezien dat dit binnen het hele gezin veel verschil zou kunnen maken. Ik ben erg blij dat ik het heb en ga het zeker gebruiken.

"Dus.... zoals ik op school de docent eerst een compliment, ofzo, geef, voordat ik zorg dat ik mijn zin krijg... zo kan ik dat thuis ook doen, toch?
Dat ga ik vanavond direct uitproberen!"
Met een big smile fietste deze puber na een training weer naar huis, Ben benieuwd wat ze vanavond voor elkaar gaar krijgen.

Gister het spel gespeeld met n op en top puber van 17 jaar. Zo bijzonder om te zien dat er door 'n paar plaatjes zoveel teweeg gebracht wordt.
Toen hij de praktijk verliet zag ik hem nog denken  en nu n dag later spelen zijn reacties nog door mijn hoofd. Je zag de kwartjes vallen.
Wauw Tea, wat 'n geweldig spel!

Bedankt voor de mooie goed verzorgde workshop Tea.
Gisteravond meteen het spel gedaan met mijn 10 jarige zoon. Mijn man was toeschouwer.
Hij was verbaasd hoeveel onze zoon weet en hoe goed hij zich kan verwoorden.
Het spel werkt super. Het was fijn te zien waar hij sterk staat en waar ik hem nog even kon helpen, door het spelen van het spel.
Echt een super gaaf spel.

Vandaag met 2 kinderen uit groep 6 het weerbaarheidsspel gespeeld.
Wat mooi om te zien hoe eerlijk ze zijn en elkaar kunnen aanvullen.
Ook door zelf te voelen weten ze hoe het is om anders te reageren. 
Echt een aanvulling voor mij als Kindercoach....

Ik heb het spel gespeeld met een paar moeders en hun puberdochters die elkaar veel triggeren.
Dit spel heeft hen een opening gegeven en ik heb ze gaan hiermee verder experimenteren.
Ze hebben ervaren wat houding, helpende groene gedachten en communicatie met je kunnen doen en ik hoop van harte dat ze hierin nog meer succes zullen ervaren. 

 In september a.s komt de nieuwe 4 lessen  training beschikbaar voor weerbaar communiceren met pubers.
Extra's zijn workshops met ouders en ouders en pubers gezamenlijk en hoe je pubers individueel coacht met betrekking tot weerbaarheid en comuniceren.

WiI je weten waar het over gaat, bekijk dan dit filmpje

  | CONTACT

Naar boven